ΙΣΤΟΡΙΑ
Άβδηρα

Τα Άβδηρα είναι ένα χωριό του Νομού Ξάνθης. Υπήρξε πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου και του σοφιστή Πρωταγόρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως οι πρώτοι οικιστές έφτασαν στα Άβδηρα στα μισά του 6ου αιώνα π.Χ. Η αποικία δεν ευδοκίμησε και η πόλη ξαναϊδρύθηκε από Ίωνες, οι οποίοι μετανάστευσαν εκεί λόγω της πίεσης των Περσών.
Την περίοδο 512 π.Χ – 479 π.Χ έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Πέρσες . Κατά τους περσικούς πολέμους τα Άβδηρα χρησιμοποιήθηκαν ως ορμητήριο τους. Στο τέλος των πολέμων ο Ξέρξης ηττημένος, φιλοξενήθηκε στην πόλη και φεύγοντας της χάρισε ένα χρυσό ξίφος και μια χρυσή τιάρα ως ένδειξη εκτίμησης και ευχαριστίας. Αμέσως μετά από την αναχώρηση των Περσών, η πόλη πέρασε σε μια ειρηνική περίοδο, η οποία κορύφωσε την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος όμως αναστάτωσε και αποδυνάμωσε τα Άβδηρα μέσω των συγκρούσεων των συμμαχιών.
Τεράστιο πλήγμα για την πόλη ήταν η εισβολή ενός θρακικού φύλλου, των Τριβαλλών (376 π.Χ),το οποίο αποδεκάτισε τους κατοίκους της. Η Αθήνα βοήθησε τα Άβδηρα να βγουν από αυτή την κατάσταση, έτσι στη συνέχεια αναγκάστηκε να εισέλθει και στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Ακολούθησε η κατάκτηση των Αβδήρων και άλλων θρακικών πόλεων από τον Φίλιππο Β’, των Μακεδόνων, των Σελευκιδών, των Πτολεμαίων και των Ρωμαίων.
Η αξία της πόλης μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας των πλημμυρών του ποταμού Νέστου και των τεράστιων ελών που δημιουργήθηκαν.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε :
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2359
Νέστος
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3.000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς. Καταγραφές του Ηρόδοτου, μαρτυρούν πως στο παραποτάμιο δάσος κατοικούσαν λιοντάρια. Επίσης κατά την εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου το δέντρο Φράξο, που ευδοκιμεί στην περιοχή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σαρισών.


Κεραμωτή
Κατά την αρχαιότητα, στην ευρύτερη περιοχή κατοικούσαν οι θρακικές φυλές των Βιστόνων και των Βισαλτών Στα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα μέρη αυτά κατακτήθηκαν από τους Μακεδόνες. Μετά το χωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πέρασε στην κυριαρχία του Βυζαντινού κράτους και εξελληνίσθηκε πλήρως. Ακολούθησαν επιδρομές Ούννων, Γότθων, Βουλγάρων, Σλάβων, Φράγκων και άλλων. Το 14ο αιώνα, η περιοχή κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους η Δυτική Θράκη, δόθηκε στη Βουλγαρία, αλλά μετά το 1920, με τη συνθήκη των Σεβρών, ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος. Ένα χρόνο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, προσφυγικές οικογένειες από την Ανατολική Θράκη, κατέληξαν στην ευρύτερη περιοχή. Βασικό πρόβλημα των προσφύγων ήταν η έλλειψη πόσιμου νερού και η ελονοσία λόγω του μεγάλου βαλτότοπου. Όλο και περισσότερες οικογένειες προσέρχονταν στον τόπο και σιγά-σιγά άρχισε να υπάρχει ανάπτυξη, κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Σήμερα γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη η οποία συνδέεται άμεσα με τη Θάσο και αποτελεί μία από τις τοποθεσίες που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κατά τις θερινούς μήνες.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ημ. αγώνα: 29/07/2023
ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ