Wave Running
ΕΛ | EN
Τρέχοντας στο κύμα

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ευρύτερη περιοχή που πραγματοποιείται η διοργάνωση αποτελεί μέρος της προστατευόμενης περιοχής του παραποτάμιου δάσους του Νέστου. Προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο φυσικός πλούτος της είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που την καθιστά ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας. 


Νέστος
Είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Το συνολικό μήκος του είναι 243 χλμ. , τα 130  βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας και οι εκβολές του βρίσκονται στο Θρακικό Πέλαγος. Η περιοχή των Στενών του Νέστου εξαιτίας της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας έχει χαρακτηριστεί ως «Αισθητικό δάσος».  Μια έκταση 70.200 στρεμμάτων γύρω από την περιοχή έχει κηρυχθεί ως ζώνη προστασίας.
Το Δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί «Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας» και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες 
Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από τη Νέα Καρβάλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του. Η έκτασή του που κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα τώρα καλύπτει μόλις 4.600, εξαιτίας της εκχέρσωσης  (1952) που αποφασίστηκε με σκοπό την καλλιέργειά του εδάφους.

Οι εκβολές του ποταμού Νέστου. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται  η Θασοπούλα και δεξιά η Κεραμωτή.Στάσιμα γλυκά νερά, παραποτάμια βλάστηση.
Πυκνή παρόχθια βλάστηση από υδροχαρή φυτά αναπτύσσεται γύρω και μέσα στα στάσιμα γλυκά νερά δημιουργώντας την βασική υποδομή για την ανάπτυξη της ζωής των ανώτερων έμβιων οργανισμών.

Γλυκά νερά με μικρή ροή, στάσιμα, βαλτοτόπια.
Στον κάμπο, εκεί όπου καταλαγιάζει η ορμή ποταμών και χειμάρρων, σχηματίζονται υγρότοποι όλο το χρόνο, που χρησιμεύουν ως αποθήκες και τροφοδότες γλυκού νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Χαρακτηριστικό τοπίο γλυκών νερών. Δέλτα Νέστου.
Σε αυτούς τους χώρους των γλυκών νερών η παρόχθια και υδρόβια βλάστηση είναι ιδιαίτερα πλούσια και συχνά σχηματίζει πυκνές και αδιαπέραστες συστάδες δέντρων, αλλά και παραποτάμια και παραλίμνια μικρής έκτασης, δάση.


Κεραμωτή
Η Κεραμωτή είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο απέχει  11χλμ. από τη Θάσο και ανήκει στον Δήμο  Νέστου.  Κατέχει το χαμηλότερο υψόμετρο στην Ελλάδα και είναι μία από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες σε φάρδος και μήκος παραλίες. 


Το λιμάνι της Κεραμωτής, ο οικισμός και τα παράκτια bar στα δεξιά της εικόνας.


Αμμώδεις παραλίες της περιοχής.
Οι φερτές ύλες, που μεταφέρονται από το Νέστο και παλιότερα από τους παραποτάμους του, για χιλιάδες χρόνια εναποτίθενται στην περιοχή δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα άμμου, που εκτείνεται συχνά σε δεκάδες μέτρα προς το εσωτερικό, αλλά και αβαθείς περιοχές κατά μήκος των ακτών
.


 
Χλωρίδα


Συνοριακές ζώνες. Αμμοθίνες-Καλλιέργειες.
Εκεί όπου η θάλασσα με τις εκτεταμένες αμμουδιές παραχωρεί τη θέση της στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, συναντάται μια στενή λωρίδα γης, ιδιαίτερα σημαντική για την άγρια ζωή. Βασικό κορμό στην βιοποικιλότητα αυτής της ζώνης αποτελούν τα ποώδη φυτά, οι θάμνοι και τα αγριολούλουδα, που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα.Αμμοθίνες λίγα μέτρα μετά την ακρογιαλιά.
Οι αμμοθίνες, ιδιαίτερα σημαντικά οικοσυστήματα ολοένα και μειούμενα από ανθρώπινες δραστηριότητες, σχηματίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου από έντονη κυματική δραστηριότητα και φερτές ύλες, οι οποίες εναποτέθηκαν σχηματίζοντας τους χαρακτηριστικούς αυτούς βιοτόπους. Οι τυπικές φυτοκοινωνίες αλόφυτων που αναπτύσσονται, αλλά και η μορφολογία τους, από τη δράση των ανέμων και των κυμάτων, προσφέρουν μοναδικό καταφύγιο στην άγρια ζωή.


Το Γλαύκιο, ή Κίτρινη Παπαρούνα (Glaucium flavum), είναι κοινό στις παραλίες της Θράκης με πολύμηνη ανθοφορία,από Απρίλιο μέχρι και αργά το φθινόπωρο.Αμμόφιλα φυτά. Κρίνο της θάλασσας, Παγκράτιο (Pancratium maritimum).
Τυπικό, αλλά όλο και σπανιότερο το Κρίνο της θάλασσας στην περιοχή, υποφέρει από την ολοένα και αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη. Πολυετές, βολβώδες φυτό, που ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού.
Αρμυρίκια (Tamarix)


 
  Πανίδα


Η Αγκαθοκαλημάνα (Vanellus spinosus) είναι το σπανιότερο πουλί της περιοχής, μια και οι όχθες του Νέστου αποτελούν το βορειότερο σημείο διάδοσης του πουλιού στην Ευρώπη.Αετομάχος (Lanius collurio). Καλοκαιρινός επισκέπτης που απαντάται από τα πεδινά μέχρι τα ορεινά λιβάδια και τις ανοικτές εκτάσεις κοντά σε παρυφές δασών. Τρέφεται κυρίως με μεγάλα έντομα αλλά ακόμη και με μικρά πουλιά. Μοναχικό είδος που υπερασπίζεται με σθένος την επικράτειά του, ακόμη και από πουλιά με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το δικό του.

Θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrinus)
Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta). Μόνιμος κάτοικος στην περιοχή που το καλοκαίρι οι πληθυσμοί του αυξάνουν και από μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Παρατηρείται σε σημαντικούς αριθμούς. Μεσαίου μεγέθους (53-58cm), ερωδιός. Συναντάται από τις παράλιες περιοχές, μέχρι και σε όλους τους υγροτόπους στον νομό, ακόμη και στα ποτάμια στην ημιορεινή ενδοχώρα. Τρέφεται με ψάρια, μεγάλα έντομα και αμφίβια, συχνά και κατά ομάδες σε ρηχά σχετικά νερά και πλημμυρισμένες εκτάσεις. Αναπαράγεται σε αποικίες. Η φωλιά του, ασταθής πρόχειρη πλατφόρμα, βρίσκεται στερεωμένη σε θάμνους και κυρίως σε δέντρα. Γεννά 4 άτονα λευκά αυγά, που επωάζουν και οι δύο γονείς από 21-25 περίπου ημέρες.
Πελαργός (Ciconia ciconia). 
Από τα γνωστότερα είδη στην Ελληνική επικράτεια. Άλλοτε ευρύτατα διαδεδομένος, αλλά λόγω συρρίκνωσης των βιοτόπων, περιορίζεται σε περιοχές με νερά και υγρά λιβάδια στην βόρεια Ελλάδα. Κοινωνικό είδος.Στρειδοφάγος (Haematopus ostralegus).
Τον συναντάμε συχνά κατά μήκος της παραλίας, αλλά και στους αλμυρόβαλτους, να περιδιαβαίνει με ταχύτητα τις ακρογιαλιές αναζητώντας σκουλήκια, καρκινοειδή και κοχύλια, που ανοίγει με το ισχυρό του ράμφος. Η φωλιά του είναι μια μικρή λακκούβα στην άμμο, ή στις αμμονησίδες, που σχηματίζονται στις λιμνοθάλασσες, συχνά ανάμεσα σε κοχύλια.​Αμμώδεις παραλίες της περιοχής. Δέλτα Νέστου.
Στην εκβολή του ποταμού απέναντι από τη Θάσο οι εναποθέσεις φερτών υλικών και η δράση των κυμάτων της θάλασσας, αλλάζουν συνεχώς το τοπίο από χρόνο σε χρόνο.Τσακάλι (Canis aureus).
Μέχρι και την δεκαετία του εξήντα ήταν ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον κάμπο της Ξάνθης, ακόμη και πέριξ της πόλης. Σήμερα ο σημαντικότερος πληθυσμός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναντάται στην περιοχή του Νέστου. Παρατηρείται σχετικά δύσκολα, αλλά εύκολα αναγνωρίζεται από τα διάφορα ίχνη. Κατά το σούρουπο και στην δύση του ήλιου, όταν οι ομάδες συγκεντρώνονται για το νυχτερινό κυνήγι τους, τα ουρλιαχτά τους ακούγονται από απόσταση στην παράλια περιοχή, από το Δέλτα έως τα Μάγγανα.


 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Ημ. αγώνα: 29/07/2023
ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
PHOTOGALLERY
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Προβολή wave-running σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
WAVE RUNNING
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ